Rukkola – könyvcsere már tényleg mindenkinek

Júniusban startolt az idei év kétségtelenül legnagyobb netes dobása, a könyvet szerető emberek második facebookja: a Rukkola. A könyvcserélde június 25-én még a 100. lájkolót várta lelkesen a Fb-oldalára, júliusi cikkünk idején a bűvös ezer felé haladt, jelenleg már több, mint ötezren kedvelik, a weboldal felhasználói létszáma pedig tízezer (10.000!) fölött jár.

Indokoltnak tűnik tehát a rukkolás felkiáltás: A tömeg őrjöng, apám!:)

Naná, hogy őrjöngünk, hiszen olyan oldal jött létre, ami nemcsak azért érték sokunk számára, mert könyvekkel foglalkozik, hanem mert olyan alapvetésből indul ki, amiben sokan hiszünk: adni legalább olyan jó, mint kapni. És ugyancsak jó látni, hogy erre közösség épülhet. Nem is akármilyen. Patetikus felhang nélkül állíthatom, hogy a rukkolázók döntő többsége nagyszerű, szeretetteljes ember, aki örömmel ad, és sokszor nem is csak könyvet, de mellé kedves szót, könyvjelzőt, gyümölcsteát, szóval csupa olyan apróságot, amivel örömet lehet szerezni.

A legújabb remek hír az, hogy az oldal mától nemcsak a facebookozó közönség számára érhető el, de közvetlen regisztrációval is.

Miről is szól ez az egész? – Mármint azon kívül, hogy ingyen, vagy nagyon olcsón jutok könyvekhez?

Aki esetleg még nem hallott volna róla (habár kétlem, hogy ilyen olvasó akad még) annak kedvéért álljon itt egy rövid rukkola-útmutató:

A rukkola.hu egy internetes könyvcserélde, ahol bárki “bedobhatja a közösbe” a megunt, vagy duplán meglévő, esetleg sosem olvasott könyveit, cserébe válogathat a többiek által feltöltöttek közül.

A regisztrációt (vagy facebookos bejelentkezést) követően nincs más dolgunk, mint rákeresni az általunk feltölteni, azaz rukkolni kívánt könyvre, szerző és/vagy cím alapján. Ha megtaláltuk, a Rukkolom-gombbal tudathatjuk a közösséggel, hogy megválnánk a könyv egy példányától.

Ha netán nem dobja ki a kereső, akkor az adatbázist szolgáltató moly.hu könyves oldalon tudjuk felvinni az adott kötetet. Nagyon fontos, hogy a biztonság kedvéért itt is ellenőrizzük, hogy tényleg nincs-e fent a könyv, illetve a felvitelnél legyünk precízek: szerzőt, fülszöveget, borítóképet, s ha lehet isbn-t is adjunk meg!

Minden feltöltésért pontot kapunk, amit könyvszerzésre használhatunk. Ahhoz, hogy ezt megtehessük (vagyis happolhassunk), át is kell adnunk legalább egy könyvet.

Ha valakinek megtetszik egy általunk rukkolt könyv, a Happolom-gombra kattint. Ekkor a rendszer értesít minket, hogy a kötetünk elkelt, és nagyon egyszerűen (az értesítő e-mailre válaszolva) fel tudjuk venni a kapcsolatot a happolóval. Innentől csak rajtunk áll, miként oldjuk meg a könyv eljuttatását. Ha egy városban élünk, akár személyesen is átadhatjuk, ha nem, akkor egy gyors postázással szabadulhatunk a könyvtől. A weblapon Passzolom-ot nyomunk, feladjuk, az átvételkor pedig a happoló megnyomja az Átvettem-gombot, ezzel pedig máris újabb pontokhoz jutunk, s újabb happolási lehetőséghez.

Böngészhetjük az oldalt csak úgy (például megnézzük a legfrissebb rukkolásokat), kereshetjük célzottan a régen vágyott köteteket, és lecsaphatunk rájuk ugyanilyen egyszerűen. Ha éppen nincs elérhető példány a kiszemelt kötetből, akkor is jelezhetjük a happolási igényünket, a rendszer értesíteni fog, amint valaki feltölt egyet.

Ha bármi további kérdés akad, tüzetes tanulmányozásra ajánlott olvasmány – akár naponta többször – a Rukkola GY.I.K.

A Rukkola mától nem csak a Facebook-felhasználók számára nyitott. Lehetőség van arra is, hogy az oldalon közvetlenül regisztráljunk, tehát igazán mindenkié lett a könyvcserélde. Azért érdemes a Fb-oldalon is figyelni a közösséget, már csak azért is, mert egy csomó játék van, ahol plusz pontokhoz, happolási lehetőséghez juthatunk. Ezen kívül sok felhasználó itt jelzi, ha kiemelt könyvet készül rukkolni – szemfülesnek áll a világ.

Hírdetés

Tedd hozzá a magadét! Csak az első kommentnél van moderáció, azután szabad a pálya:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.