E. T. - Henry Thomas, Drew Barrymore, Robert MacNaughton

30 éves E. T., a földönkívüli

Akárcsak számos harmincas kortársamnak, nekem is első moziélményeim között szerepel E. T., a földönkívüli története. Rendezője, Steven Spielberg a mai napig kedvenc munkájaként tartja számon, 1982-ben, megjelenése évében rajongói között tudhatta Ronald Reagant, az Egyesült Államok akkori elnökét is. Összesen 9 Ocar-díjra jelölték, ebből 4-et meg is kapott. Az E. T. volt az első olyan tudományos-fantasztikus történet a vásznon, ami átütő sikerrel elegyítette a mesét és valóságot, és igazi családi mozi lett.

Bennem kisgyermekként meglehetősen ambivalens érzéseket keltett, a földönkívülit visszataszítónak láttam (egyáltalán nem olyan cukinak, mint sokan), ugyanakkor szerettem volna a barátja lenni,  ahogyan Eliot.

Apropó, Eliot: a kisfiú, aki megszelídíti a földönkívülit – konkrétan m&m’s drazséval a házba csalogatja – Henry Thomas, már 41 éves. Maradt a színészi pályán, az IMDb szerint 52 filmeben játszott, köztük számos sorozatban.

Henry Thomas a Kedves John premierén 2010-ben, és Eliotként az E. T.-ben 1982-ben

A hatalmas sikítós jelenetre, és az Eliot húgát, Gertiet alakító Drew Barrymore-ra is biztos sokan emlékeztek. Ő azóta 63 filmben szerepelt színésznőként, idén februárban múlt 37 éves, és továbbra is gyönyörű.

Drew Barrymore 1982-ben, és 2012-ben
Drew Barrymore 1982-ben, és 2012-ben

A harmadik testvért, Michaelt játszó Robert MacNaughton jóval kevesebb figyelmet kapott és érdekes, hogy ebben a filmben mennyire háttérbe szorulnak és negatív megvilágításba kerülnek a felnőtt szereplők. Michael megformálója egyébként megkapta a legjobb fiatal színésznek járó díjat a Motion Pictures-től, az IMDb 6 filmet jegyez, melyben színészként szerepelt. Most a 46 évét tapossa.

Robert MacNaughton az E. T. idején és mostanában
Robert MacNaughton az E. T. idején és mostanában

A szülők arcát (Dee Wallace, Peter Coyote) talán nem is tudja felidézni, aki régen látta a filmet. A többi felnőtt szerepe pedig nagyjából kimerül abban, hogy szkafanderes munkásként rögtönzött kutatóbázist építenek Elioték házából és mindent, de mindent elrontanak.

E. T 30. születésnapja alkalmából kiadásra kerül majd (természetesen az eredeti bemutató napján, október 9-én) egy extra DVD, amely digitálisan felújított változatban tartalmazza a filmet, benne lesz a blu-ray változat, kimaradt jelenetek – köztük a Harrison Forddal forgatott kivágott jelenet, amit biztosan sokan várnak – és természetesen egy Spielberg-interjú.

Azt hiszem, a film a mai gyerekeknél is betalálhat, nosztalgikus hajlamú szülőknél viszont egészen biztos.

UPDATE: Archív forgatási képek – galéria:

Ehhez a diavetítéshez JavaScript szükséges.

Hírdetés

30 éves E. T., a földönkívüli” bejegyzéshez egy hozzászólás

Tedd hozzá a magadét! Csak az első kommentnél van moderáció, azután szabad a pálya:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.