Gyorsabban, Magasabbra, Erősebben! – sport és művészet a Nemzeti Galériában

A közelgő londoni olimpia apropóján egy korábbi játékos cikkben már jó néhány művész említésre került. Az olimpiákat szimbolizáló kabalafigurák kapcsolták össze a nemes versengés eszméjét a kreatív munkával. Arról persze lehet vitatkozni, hogy ma, 2012-ben a világméretű sporteseményeken mennyire nemes a küzdelem, viszont kétségtelen: a művészet témájaként a sport számos nagyszerű alkotással gazdagít minket. Ezekből a művekből (plakátok, festmények, szobrok, kisplasztikák, érmék), a 20. század művészetére koncentrálva időszaki kiállítás nyílt a Magyar Nemzeti Galériában. Megtekintéséhez még doppingvizsgálaton sem kell keresztül menni.

Földes Imre (Nagy Nemzetközi Motor és Kerékpárverseny, 1926)
Földes Imre (Nagy Nemzetközi Motor- és Kerékpárverseny, 1926)

A tárlat címét adó jelmondatot Pierre de Coubertin bárónak, az újkori olimpia “atyjának” szokás tulajdonítani, habár egyes források szerint a „Gyorsabban, magasabbra, erősebben!” mondata nem tőle, hanem jó barátjától, Didon domonkos prátertől származik.
Ahogy a „Nem a győzelem, hanem a részvétel a fontos.” szállóige sem – állítólag először Ethelbert Talbot érsek száját hagyta el az 1908-as londoni olimpia előestéjén. Ezt szintén sokan a nemes szívű báróhoz kötik, ami nem csoda, hiszen ő is mondhatta volna. Valószínűleg ő hozta az ötletet, a többiek intézték a PR-t, meg a szlogeneket. Elég jól csinálták, ha meggondoljuk, hogy több, mint száz éve emlegetjük őket.

Gábor Jenő: Akrobaták, 1930
Gábor Jenő: Akrobaták, 1930

A MNG kiállítása a Budavári Palota “A” épületében kapott helyet. A földszinti kiállítótérben szobrokat, serlegeket, kisplasztikákat, érmeket láthatunk, az emeleten inkább a plakátoké, festményeké a főszerep, az egyik teremben pedig archív olimpiai felvételeket nézhetünk kivetítőn. A tárlatot a címadó hármas jelszó köré szervezték, így a termekben végigjárjuk a sebesség, ügyesség, erő alkotásait, természetesen nemcsak az olimpiákra koncentrálva. A kiállítás egyúttal „sportszerű” végigtekintés a 20. századon, a kortárs művek analógiáinak, előzményeinek feltárása.

A kiállítás megtekinthető:

  • 2012. július 19 – október 21.
  • hétfő kivételével 10- 18 óráig (pénztárzárás: 17:15!)
Szobrozó gyerekek a Magyar Nemzeti Galériában
Szobrozó gyerekek a Magyar Nemzeti Galériában (a gyerekek nem a kiállítás részei)

Tedd hozzá a magadét! Csak az első kommentnél van moderáció, azután szabad a pálya:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.