Smoky, az 1932-es Los Angeles-i olimpia "véletlen", nem hivatalos kabalája

Olimpiák kabalafigurái

Az újkori nyári olimpiák történetében először 1932-ben, Los Angelesben tűnt fel egy kabalakutya, méghozzá teljesen véletlenül. Az olimpiai faluba besétált egy kis, fekete terrier, akit az atléták befogadtak, és nem hivatalos kabalaként megtartottak. Ő volt Smoky.

Smoky, az 1932-es Los Angeles-i olimpia "véletlen", nem hivatalos kabalája
Smoky, az 1932-es Los Angeles-i olimpia “véletlen”, nem hivatalos kabalája

Ezután több évtizedes kihagyással jelent meg az első hivatalos kabalafigura, a müncheni olimpián. Ettől fogva négyévente újabb és újabb jelképekkel találkozunk, minden egyes olimpiának megvan a maga figurája, amit (akit) általában neves művészek vagy tervezőcsoportok álmodnak meg.

– Eredetileg megfejtős játék volt ez a cikk, köszönjük a 2012-es megfejtéseket! –

1972 – München 

Waldi, 1972, München
Waldi, 1972, München – Kistestű, bajor tacskó, tervezője a Cherie von Birkenhof nevű valódi kutyáról mintázta.

A kabalafigurát Otto (vagy Na) Aicher grafikus tervezte az olimpia számára. Aicher olyan márkák, logók létrehozásában működött közre, mint a Lufthansa, a müncheni repülőtér, és az ő nevéhez fűződik a Rotis betűtípus is.

1976 – Montreál

Amik, 1976, Montreál
Amik, 1976, Montreál – Kanadai hód, az ország és a kemény munka szimbóluma.

Ezt a figurát egy négytagú, kanadai tervezőcsoport álmodta meg.

1980 – Moszkva

Misa, 1980, Moszkva
Misa, 1980, Moszkva – Misát a Szovjetunió nemzeti állatáról, a barnamedvéről mintázták

A moszkvai olimpia kabaláját Viktor Csizikov gyermekkönyv-illusztrátor tervezte. Az olimpiák történetében először fordult elő, hogy a kabalafigura kereskedelmi forgalomba kerülve eladási rekordot döntött.

1984 – Los Angeles

Sam, 1984, Los Angeles
Sam, 1984, Los Angeles – Sam egy fehérfejű rétisas

Ezt a rétisast, a Walt Disney egykori neves munkatársa, Bob Moore tette meg az 1984-es olimpia kabalafigurájává.

1988 – Szöul

Hodori, 1988, Szöul
Hodori, 1988, Szöul – Hodori neve a tigris és a kisfiú szavakból származik. Hosuni néven lány párja is volt, de ő végül nem kapott szerepet.

A szöuli olimpia kabalaállata, a szibériai tigriskönyök, Hyun Kim tervező rajzasztalán született.

1992 – Barcelona

Cobi, 1992, Barcelona
Cobi, 1992, Barcelona – Cobi egy katalán pásztorkutya, nevét az olimpiai szervezőbizottság betűinek felhasználásával képezték (COOB)

A barcelonai olimpia kabaláját Javier Mariscal tervezte. Az olimpiák történetének egyik legjövedelmezőbb figurája lett.

1996 – Atlanta

Izzy, 1996, Atlanta
Izzy, 1996, Atlanta – Izzy nevét állítólag a “What is it?” kérdésből kapta

Ő az olimpiák történetének legsikertelenebb figurája, egyben az első számítógéppel tervezett kabala a sorban. John Ryan tervező többször is átdolgozta a figurát, de sikeres változtatásra nem futotta, legalábbis a bírálói szerint: ez a kabala felismerhetetlen, jellegtelen.

2000 – Sidney

Olly, Sid, Millie, 2000, Sidney
Olly, Syd, Millie, 2000, Sidney – A nevek az olimpia, millenium és Sidney szavak rövidítéséből jöttek létre. Olly egy kacagójancsi (kokabura) nevű madár, a nagylelkűség szimbóluma. Millie hangyászsün, az emberi ismerettárat jelképezi, Syd, a kacsacsőrű emlős Ausztráliát.

A 2000-es olimpia figurái már csoportban érkeztek. Tervezőik: Matt Hatton és Jozef Szekeres (utóbbi magyar hangzású neve ellenére Ausztráliában született; illusztrátor, tervező grafikus, a Disney Toon Studios munkatársa).

2004 – Athén

Athena és Phevos, magyar átiratban: Athéna és Févosz, 2004, Athén
Athena és Phevos, magyar átiratban: Athéna és Févosz, 2004, Athén – Tervezőjüket az athéni Nemzeti Régészeti Múzeumban található 2700 éves agyagbaba ihlette.

Az athéni olimpia két figuráját Szpirosz Gogosz történelmi forrásból merítve álmodta meg.

2008 – Peking

Pej Pej (Bei Bei) - a kék hal, Csing Csing (Jing Jing) - a fekete panda, Huan Huan - az olimpiai láng lelke, Jing Jing (Ying Ying) - a tibeti antilop, Ni Ni - a zöld fecske, 2008, Peking
Pej Pej (Bei Bei) – a kék hal, Csing Csing (Jing Jing) – a fekete panda, Huan Huan – az olimpiai láng lelke, Jing Jing (Ying Ying) – a tibeti antilop, Ni Ni – a zöld fecske, 2008, Peking – Ezek a figurák egyúttal az öt természeti elem (tenger, erdő, tűz, föld, égbolt) szimbólumai is.

Peking egy egész kabalahadsereget társított a 2008-as olimpiához, és minden egyes figurának van neve, habár ezt megjegyezni – különösen európai ember számára – nem egyszerű. Han Meilin képzőművész alkotásai úgynevezett Fu-Wa-babák, melyeket a kínai kultúrában szerencsehozóként tartanak számon, így kabalaként tökéletesen betölthették funkciójukat.

2012 – London

Wenlock és Mandeville, 2012, London
Wenlock és Mandeville, 2012, London – Nevük két kisebb angliai település neve, egyetlen szemük a kamerát, fejükön a sárga fény a londoni taxikat idézi. Wenlock az olimpia, Mandevill a paralimpia hivatalos figurája, mivel a paralimpiai mozgalom Mandevill városából indult a II. világháború után.

A most még előttünk álló 2012-es londoni olimpia kabaláit az Iris Kreatív Ügynökség tervezte, vagyis teremtette. Ezek az egyszemű, mágikus lények lesznek az idei nyár legnagyobb sporteseményének házigazdái.

Az olimpiát megnyitó ünnepségre 2012. július 27-én, magyar idő szerint 22 órakor került sor.

A két kabala születéséről Michael Morpugo ötlete nyomán animációs kisfilm is készült:

2016 – Rio de Janeiro

Ahogy az előzőekből látjátok, az a trend, hogy a kabalafigurákat kreatív csoportok tervezik, ezt követik a riói olimpia szervezői is. A két kabala, Vinicius és Tom már 2014 decemberében elkészült, a Birdo Producoes animációs cég tervei alapján.

a-rioi-olimpia-kabalafigurai
Vinicius és Tom

Nevüket közönségszavazással kapták, s úgy alakult, hogy mindkettő névadója zenész. Viniciusé (a macskaszerű, sárga figura, aki az ország állatvilágát jelképezi) Vinicius de Moaraes, Tomé pedig (aki a növényvilág jelképe és a paralimpia kabalája) Antonios “Tom” Jobin.

A riói olimpia megnyitója 2016. augusztus 6-án, 0:15-kor lesz a riói Maracana stadionban. Nektek hogy tetszenek a figurák?


Nézd meg, mi van a címlapon! »

Hírdetés

Olimpiák kabalafigurái” bejegyzéshez ozzászólás

Tedd hozzá a magadét! Csak az első kommentnél van moderáció, azután szabad a pálya:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.